Q 1.
Who was the author of Humanyunama? हूमांयूनामा के लेखक कौन थे? [UPPCS -2013]
A)  Humayun-हूमांयू
B)  Gulbadan Begum-गुलबदन बेगम
C)  Inayat Khan-इनायत खांन
D)  Ahmad Yadgar-अहमद यादगार
Answer & Explanation Answer: Gulbadan Begum-गुलबदन बेगम

Explanation:

View Answer   Discuss

MCQ Type: General Knowledge, Books & Authors, National GK

Q 2.

Nagananda, Priyadarshika and Ratnavali are composed of which of the following? -नागनंद,प्रियदर्शिका एवं रत्नावली निम्न में से किसकी रचना है?

A)  Kalidas - कालीदास
B)  Visakhadatta-विशाखदत्त
C)  Harshvardhan-हर्षवर्धन
D)  Banabhatta-बाणभट्ट
Answer & Explanation Answer: Harshvardhan-हर्षवर्धन

Explanation:

View Answer   Discuss

MCQ Type: General Knowledge, Books & Authors, National GK

Q 3.

The book ‘Kavyadarsha’ was composed by -‘काव्यादर्श’ नामक ग्रन्थ की रचना किसके द्वारा की गई?

A)  Bhamah - भामाह
B)  Dandi-दण्डी
C)  Mammat-मम्मट
D)  Bharat Muni-भरत मुनि
Answer & Explanation Answer: Bharat Muni-भरत मुनि

Explanation:

View Answer   Discuss

MCQ Type: General Knowledge, Books & Authors, National GK

Q 4.

Is the author of Padmavati Katha? पद्मावती कथा के लेखक है?

A)  मुल्ला दाउद-Mulla Dawood
B)  दमोदर कवि-Damodar
C)  जायसी-Jayasi
D)  निराला-Nirala
Answer & Explanation Answer: जायसी-Jayasi

Explanation:

View Answer   Discuss

MCQ Type: National GK, Books & Authors

Q 5.

The Bijak is a collection of whose words?

बीजक किसके वचनों का संग्रह है? 👉 [UPPCS 2015]

A)  बाबा फरीद - Baba Farid
B)  रामानन्द-Ramanand
C)  गुरुनानक-Gurunanak
D)  कबीर-Kabir
Answer & Explanation Answer: कबीर-Kabir

Explanation:

View Answer   Discuss

MCQ Type: General Knowledge, Books & Authors, National GK

Q 6.

Charaka Samhita is related to which of the following? चरक संहिता निम्नलिखित में से किससे संबन्धित है?

A)  कला - kala
B)  विधि-Vidhi
C)  राजनीति-raajaneeti
D)  चिकित्सा-chikitsa
Answer & Explanation Answer: चिकित्सा-chikitsa

Explanation:

View Answer   Discuss

MCQ Type: General Knowledge, Books & Authors, National GK

Q 7.

Which of the following books is not written by Kalidas?? निम्नलिखित मे से कौन सी पुस्तक कालीदास के द्वारा नही लिखी गई है?

A)  रघुवंशम् - Raghuvanshm
B)  ऋतुसंहार-Ṛtusaṃhāra
C)  मृच्छकटिकम-Mrichcktikm
D)  मेघदूतम्-Meghadūta
Answer & Explanation Answer: मृच्छकटिकम-Mrichcktikm

Explanation:

View Answer   Discuss

MCQ Type: National GK, Books & Authors, General Knowledge

Q 8.

‘Ashtadhyayi’ is the creation of which of the following?

‘अष्टाध्यायी’ निम्नलिखित में से किसकी रचना है?

A)  पतंजली-Patanjali
B)  पाणिनि-Panini
C)  कौटिल्य-Kautilya
D)  भारद्वाज-Bhardwaj
Answer & Explanation Answer: पाणिनि-Panini

Explanation:

View Answer   Discuss

MCQ Type: National GK, Books & Authors

Q 9.

Who was the author of ‘Harshacharit’?
‘हर्षचरित’ के लेखक कौन थे? 👉 [ SSC 2013]

A)  हरिषेण-Harrishan
B)  बाणभट्ट- Banabhatta
C)  अमर सिंह- Amar Singh
D)  कालीदास- Kalidas
Answer & Explanation Answer: कालीदास- Kalidas

Explanation:

View Answer   Discuss

MCQ Type: General Knowledge, Books & Authors, National GK

Q 10.

Who is the author of the book ‘Arthashastra’?

‘अर्थशास्त्र’ पुस्तक के रचयिता कौन है? 👉 [SSC 2013]

A)  चाणक्य- Chanakya
B)  सेल्युकस- Seleucus
C)  चंद्रगुप्त-Chandragupta
D)  मेगस्थनीज-Megasthenes
Answer & Explanation Answer: चाणक्य- Chanakya

Explanation:

चाणक्य- Chanakya

View Answer   Discuss

MCQ Type: General Knowledge, Books & Authors, National GK





Join our official telegram channel