Home > General Knowledge > National GK > Page 2
Q 11.

‘Raghuvansh’ is the creator of the epic.

‘रघुवंश’ महाकाव्य के रचनाकार हैं।

A)  भवभूति-Bhavabhuti
B)  कालीदास-Kalidas
C)  ताराशंकर-Tarashankar
D)  शूद्रक-Shudraak
Answer & Explanation Answer: कालीदास-Kalidas

Explanation:

कालीदास-Kalidas

View Answer   Discuss

MCQ Type: General Knowledge, Books & Authors, National GK

Q 12.

Which of the following is the work of Kalidas?

निम्नलिखित में कौन सी क्रति कालीदास की है?

A)  किरातार्जुनीयम-Kiratarajuniyam
B)  दशकुमारचरितम्-Dashkumarcharitam
C)  मृक्षकटिकम-Mrkshakatikam
D)  मालविकाग्निमित्रम्-Malavikagnimitram
Answer & Explanation Answer: मालविकाग्निमित्रम्-Malavikagnimitram

Explanation:

मालविकाग्निमित्रम्-Malavikagnimitram

View Answer   Discuss

MCQ Type: General Knowledge, Books & Authors, National GK

Q 13.

Who among the Mughal princesses wrote the famous book ‘Humayunama’?

मुगल शहजादियों में से किसने प्रसिद्र पुस्तक ‘हूमायूनामा’ लिखा है?

A)  जेबन्निसा - Jebannisa
B)  रोशन आरा - Roshan Ara
C)  जहाँ आरा-Jahaan Aara
D)  गुलबदन बेगम - Gulbadan Begum
Answer & Explanation Answer: गुलबदन बेगम - Gulbadan Begum

Explanation:

गुलबदन बेगम - Gulbadan Begum

View Answer   Discuss

MCQ Type: General Knowledge, Books & Authors, National GK

Q 14.

The history of which state of India is known from a book called Rajatarangini?

राजतरंगिणी नामक पुस्तक से भारत के किस राज्य का इतिहास ज्ञात होता है?[SSC 2017]

A)  Rajasthan - राजस्थान
B)  Jammu and Kashmir-जम्मू-कश्मीर
C)  Uttar Pradesh-उत्तर प्रदेश
D)  Karnataka- कर्नाटक
Answer & Explanation Answer: Jammu and Kashmir-जम्मू-कश्मीर

Explanation:

Jammu and Kashmir-जम्मू-कश्मीर

View Answer   Discuss

MCQ Type: National GK, Books & Authors

Q 15.

Who was the author of Natyashastra?
नाट्यशास्त्र के रचयिता कौन थे? [SSC 2013]

A)  Bharata Muni-भरत मुनि
B)  Narada Muni-नारद मुनि
C)  Jhandu Muni-झंडु मुनि
D)  Vyas Muni-व्यास मुनि
Answer & Explanation Answer: Bharata Muni-भरत मुनि

Explanation:

Bharata Muni-भरत मुनि

View Answer   Discuss

MCQ Type: General Knowledge, Books & Authors, National GK

Q 16.

Which of the following is not composed of Kalidas?
निम्नलिखित में कौन सी रचना कालीदास की नही है?

A)  Raghuvansham - रघुवंशम
B)  Abhigyan Shakuntalam - आभिज्ञान शाकुन्तलम्
C)  Kumar Sambhavam-कुमार संभवम्
D)  Mudrarakshas - मुद्राराक्षस
Answer & Explanation Answer: Mudrarakshas - मुद्राराक्षस

Explanation:

Mudrarakshas - मुद्राराक्षस

View Answer   Discuss

MCQ Type: General Knowledge, Books & Authors, National GK

Q 17.

Who was the author of ‘Shahnama’?
‘शाहनामा’ का लेखक कौन था? [MPPCS – 2015]

A)  Uttabi - उत्तबी
B)  Firdausi - फिरदौसी
C)  Alberuni - अलबरुनी
D)  Burney-बर्नी
Answer & Explanation Answer: Firdausi - फिरदौसी

Explanation:

View Answer   Discuss

MCQ Type: General Knowledge, Books & Authors, National GK

Q 18.

Who is the author of a book called ‘Hitopadesh’?
‘हितोपदेश’ नामक पुस्तक के लेखक कौन है?

A)  Vishnu Sharma - विष्णु शर्मा
B)  Narayan Pandit-नारायण पण्डित
C)  Nagarjuna - नागार्जुन
D)  वात्सयायन - Vatsyayan
Answer & Explanation Answer: Narayan Pandit-नारायण पण्डित

Explanation:

Narayan Pandit-नारायण पण्डित

View Answer   Discuss

MCQ Type: General Knowledge, Books & Authors, National GK





Join our official telegram channel